За да постигнем разбиране и контрол над мисловния процес трябва да се спуснем в дълбоките слоеве на ума. Затова ни помага науката за мантра.

Мантрата не е име на божество или някоя личност. Не е свещена дума или част от песнопение. Мантрата не е свещена или пък инструмент за концентрация.

Семинар със свами Шивамурти Сарасвати

10-11 март 2018 г.
Интер Експо Център, София

„Когато човек съумее да изяви красотата, която носи в себе си, той действа дхармично.“
свами Ниранджанананда Сарасвати

PeacockСредната възраст е свързана с разнообразни промени и проблеми, някои обратими други не. Част от тях са резултат, огледало на начина ни на живот през последните 20-30 години, други като промяна на хормоните през климактериума са закономерни. Йога може да помогне много за намаляване на негативните последствия и за промяна в мисленето и приемането.

ajnaАгия чакра е свързана с епифизната жлеза. До 50-те години на миналия век учените са я приемали за закърняла и без особено значение. Сега се знае, че това не е така. Тя е свързана с биологичните цикли в организма, денонощни и сезонни, контрола и цикличната секрецията на различни хормони - полови, надбъбречни, щитовидни. Дейноста й е свързана с поведението и емоциите при човека.

SN

Сурия Намаскара или Поздрав към Слънцето е древен комплеск от 12 упражнения, според Свами Сатянанда "от зората на човешкото осъзнаване". Тя въздейства върху тялото и ума. Тялото се огъва последователно в различни посоки като повлиява всички органи и системи.

neti

Трите техники при Лагу Шанкапракшалана, или водно очистване се състоят от очистване на червата, на стомаха и на носната кухина. Могат да се практикуват заедно или отделно всяка една от тях.

Първо се започва с промивка на червата с три серии пиене на вода и изпълняване на комплекс от асани. Водата е топла и осолена за да не се резорбира в организма.