neti

Трите техники при Лагу Шанкапракшалана, или водно очистване се състоят от очистване на червата, на стомаха и на носната кухина. Могат да се практикуват заедно или отделно всяка една от тях.

Първо се започва с промивка на червата с три серии пиене на вода и изпълняване на комплекс от асани. Водата е топла и осолена за да не се резорбира в организма.

Асаните включват Тадасана, Тириака Тадасана, Кати Чакрасана, Тириака Буджангасана и Ударакаршанасана или дърво, наклонено дърво, усукване в кръста, усукваща кобра и клек.

Лагу означава кратък или непълен, за разлика от пълната версия на Шанкапракшалана. При кратката версия, захранването е нормално и може да се продължи приема на лекарства ако има такъв. Желателно е храната да е лека и вегетарианска.

Ползите от промивката на червата са многобройни - очистване и нормализиране на работата им, премахване на симптоми като запек и газове. В същото време полезните бактерии в червата се запазват.
При наличие язва на стомаха или дванадесетопръстника не бива да се практикуват тази техника, както и при високо кръвно налягане.

Следващата част от Лагу Шанкапракшаланата е Кунджал или промивка на храносмилателните пътища от стомаха до устата, изпивайки 6 чаши солена вода и бързото им повръщане. Повръщането е естествена очистителна реакция на организма при разни болести. При Кунджала липсва усещането на хранителните остатъци и киселина както по време на болест. Повръщянето на чиста вода не е неприятно. Веднъж като се преодолее психическата бариера, техниката става бърза и лесна.

Освен с очистване на храносмилателния тракт и повлияване на редица болестни симптоми като киселини, газове и лош дъх, Кунджала има ефект и към болести на пръв поглед нямащи нищо общо с тази система, като астма.

Повръщането се стимулира с докосване на гърлото и задните части на езика затова ръцете трябва да са чисти, с добре изрязани нокти.
Не се препоръчва при наличие на язва или високо кръвно налягане.

Накрая, естествено се завършва с Нети, промивка на носа. Прави се отново с осолена топла вода със специална каничка. Важно е доброто подсушаване след техниката.

Очистващите техники водят до бърза промяна от унилост към изпълване с енергия и оптимизъм.