SN

Сурия Намаскара или Поздрав към Слънцето е древен комплеск от 12 упражнения, според Свами Сатянанда "от зората на човешкото осъзнаване". Тя въздейства върху тялото и ума. Тялото се огъва последователно в различни посоки като повлиява всички органи и системи.

 При динамичното изпълнение дишането се синхронизира с движенията, гръдния кош и корема се притискат и отпускат, диша се дълбоко и дробовете се очистват от застоял въздух, особено горните им лобове.
Отделните асани, сред които и обърнати, подпомагат изтласкването на венозната (застояла), кръв към сърцето, белите дробове и бъбреците. Това става без голямо натоварване на сърдечния мускул както при бягане или фитнес. Променя се кръвотока на мозъка.
Масажира се цялата храносмилателна система. Скелетните мускули се разтягат и отпускат, стават по-силни без да хипертрофират, ставите по-жизнени. Динамичното изпълнение води до повишаване на жизнените сили и справяне със състояния на унес и депресия.

SN2Тя може да се изпълнява и бавно, статично, с озъзнаване на отделни части от тялото - жлези и нервни сплитове, или казано с езика на йога - чакри. Това води до хармонизиране на съответните жлези и автономните дялове на нервната система - симпатикус и парасимпатикус. Този начин на изпълнение е подходящ за силно екстровертни хора, които трудно намират спокойствие, въздейства на ума, мислите и емоциите.

Всяка една от 12-те пози има и дълбок символичен смисъл - например първата и последната Пранам символизира тишината и спокойствието при изгрев и залез слънце, време подходящо за практикуване. При средната 6-та поза, Аштанга Намаскар допираме пода с 8 точки, това символизира леноста, отпуснатото състояние, инерцията в средата на деня и нощта.

Сурия Намаскара има силен оздравяващ ефект върху цялото тяло. Подходяща е при различни кожни заболявания, анемия, наднормено тегло, варикозни вени, проблеми с менструацията и менопаузата и много, много други. Има и противопоказания - много високо кръвно налягане, редица сърдечни проблеми, дископатии в острия период и т.н. При сериозни заболявания е добре да се започне с подготвителни практики.
Сурия Намаскара е основно техника за профилактика, като "профилактиката е най-доброто лечение". Тя е и единственото йога упражнение препоръчвано за деца между 8-16 години, помага да растат и да се развиват правилно.
Отделянето на само 10-15 мин. на ден, времето за 6-12 рунда, осигурява жизненост и добро здраве.

Опитайте и се уверете сами!