PeacockСредната възраст е свързана с разнообразни промени и проблеми, някои обратими други не. Част от тях са резултат, огледало на начина ни на живот през последните 20-30 години, други като промяна на хормоните през климактериума са закономерни. Йога може да помогне много за намаляване на негативните последствия и за промяна в мисленето и приемането.

Днешният начин на живот и хранене не винаги са добри за здравето. Затова около 50 годишна възраст започваме да "берем" плодовете му. Главоболие, болки в ставите, повишаване на теглото са част от признаците, че трябва да променим нещо.

При жените част от промените се дължат на променени хормонални нива през менопаузата, други са резултат от начина на живот. Засягат се редица жлези - хипофиза, щитовидна и паращитовидни, тимусна, надбъбречни и яйчници. Костната плътност започва да намалява, което за съжаление това се разбира едва след фрактура на някой крайник.

Heart

Намаленото производство на естрогени и прогестерон от яйчниците се поема от надбъбречните жлези. Отразява се и на хипофизата - повишена продукция на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. Предполага се че на това се дължат изпитваните горещи и студени вълни. 

В източната философия, това се възприема като енргийни вълни на Кундалини, жената освободена от биологичната си функция може да избере пътя си на развитие. Промените се възприемат като нова възможност да подредим живота си, контактите си и начина си на живот.

Балансирана йога програма включва асани използвайки тежеста на тялото, практики за ендокринната система свързана с менопаузата, динамични практики срещу заседналия начин на живот, релаксация и медитация за емоционално разтоварване. Шаткармите Нети, Кунджал и Лагу Шанкапракшалана могат да предотвратят и облекчат проблеми с дихателната и храносмилателната системи.