Side colon

Проба тест, test...

Свами Шивананда Сарасвати

Sivanandaе роден през 1887 г. в Патамадаи, щата Тамил Наду, Индия. Лекар е в Малая, след което се отказва от практиката си и се отдава на търсене на своя гуру в подножието на Хималаите. Установява се в долината на Ришикеш през 1924 г. и получава посвещение в традицията на Дашнами саняса от Свами Вишвананда Сарасвати.

Написва над 200 книги и статии за йога и запознаване на обществото с йогийските ценности. Усилията му са насочени към доближаване на хората до ученията, независимо дали търсят йога за здраве или духовно усъвършенстване. Това начинание продължава и с последователите му от разклонението Сатянанда. Свами Шивананда пътува много из Индия като вдъхновява хората да практикуват йога и да водят живот на духовно развитие и усъвършенстване.

Свами Шивананда основава:
- 1936 г. "Общество за божествен живот" в Ришикеш,
- 1945 г. Аюрведическа аптека,
- 1948 г. Yoga Vedanta Forest Academy,
- 1957 г. Очна болница

Той направлява хиляди последователи и търсещи духовното от целия свят, един от най-големите духовни водачи на своето време. Постига Махасамадхи на 14.07.1963 г.

 

Свами Сатянанда Сарасвати

Satyanandaе роден през 1923 г. в Алмора, щата Утар Прадеш, Индия. Напуска физическото си тяло през 2009 г. и постига Маха Самадхи по своя воля, пред последователите си. След себе си като оставя огромо наследство, вдъхва нов живот на йога. Според наследника му Свами Ниранджан той е Патанджали на днешния ден.

Той се среща със своя учител Свами Шивананда Сарасвати през 1943 г. в Ришикеш и прекарва с него 12 г.
След това, изпълнявайки заръките на своя гуру, Свами Сатянянда тръгва да популяризира йога по света, "от
бряг до бряг, от врата до врата" и през 1956 г. основава "Международно йога деижение (International Yoga
Fellowship Movement - IYFM http://www.yogavision.net/yoga-vision/about-yv/ ). През 1963 г. основава Бихарска школа по йога (Bihar School of Yoga http://www.yogavision.net/bihar-school-of-yoga/about-bsy/).

През следващите 20 години обикаля всички континенти и написва над 80 книги. През 1969 г. излиза книгата "Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха" (APMB), подробен, систематизиран и лесен за употреба йога "буквар". В него подробно са описанио различни йогийски техники - физически упражнения (асани), дихателни упражнения (пранаяма), енергийни жестове (мудри) и енергийни ключове (бандхи). През 1984 Свами Сатянанда създава благотворителна организация, носеща името на неговият гуру, Шивананда Мат (Sivananda Mat), чиято цел е да подкрепя хората от най-бедните и изостанали райони на Индия. Тоагава полага и основите на Фондация Йога Изследвания (Yoga Research Foundation). Четири години по-късно той се оттегля от активният живот и се установява на едно място (кшетра саняса). Това място е Рикхия, щата Джаркханд.

Свами Сатянанда често е наричан пионер в йога. Той създава и систематизира редица практики като Йога Нидра, Антар Мауна, Паванмуктасани, популяризира очистителни техники (шаткарми). Създава цялостна система за пратяхара (отдръпване на сетивата) част от която е Йога Нидра.

 

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Niranjanе роден в Раджнандгаон, щата Мадхя Прадеш, Индия през 1960 г. Четиригодишен постъпва в Бихарската школа по йога в Мунгер, щата Бихар. През 1970 г. получава посвещение в традицията на Дашнами саняса от Свами Сатянанда Сарасвати и през 1971 г. отпътува за чужбина основавайки ашрами и йога центрове в Северна и Южна Америка, Австралия и Европа.

30 годишен получава посвещение като парамаханса санясин и през 1993 е обявен за приемник на Свами Сатянанда Сарасвати. От 1983 г. Свами Ниранджан ръководи Бихарската школа по йога, Шивананда Мат и Фондация за Йога Изследвания. През той основава Шри Панчдашнам Парамахамса Алак Бара за да подпомогне работата на своя гуру.

През 1994 Свами Ниранджан основава Бихар Йога Бхарати (Bihar Yoga Bharati) първият в света йога университет, място за напреднало обучение по йогийски науки, а през 1995 г. движението Бал Йога Митра Мандал за запознаване на децата с йога. Автор е на много книги за йога, тантра и упанишадите.

 

 Свами Сатясангананда Сарасвати (Свами Сатсанги)

Satsangiе родена в Чандернагор, Западен Бенгал. На 22 години вътрешен подтик я отвежда при нейният гуру, Свами Сатянанда. От 1981 г. тя е неотлъчно до своя него в неговите пътешествия из Индия и по света. Развива се като учен със знания в областта на йога и тантра, както и на по-съвременни философии.

Свами Сатсанги е проводник на учението на своя гуру, известна е със своята скромност. Работи по учредяването и управлението на Шивананда Мат. Там тя работи за подпомагане на хора живеещи в крайна бедност и лишения и така превръща в практика призива на Свами Шивананда да служим, даваме и обичаме. Тя е олоцетворение на скромност и състрадание съчетано с рационалност.

 

Свами Шивамурти Сарасвати

Sivamurtiе родена в Австралия, където е израстла и получила своето образование. Много млада сърцето й я отвежда в Индия при нейният гуру, Свами Сатянанда. През 1976 г. той я посвещава в пурна саняса и й възлага да разпространи йога из цяла Европа. През 1978 г. тя основава ашрам в Гърция - Сатянандашрам Хелас (Satyanandashram Hellas) които се намира в Атинският квартал Пеяния в момента, но влиянието му се разпростира из цялата страна.

Свами Шивамурти е член на Международното Йога Движение (International Yoga Fellowship Movement), и от 1993 е призната за йога ачария. От 2004 г. е официален емисар на Сатянанда Йога, посочена Бихарската Школа по Йога. Тя е член на управителния съвет на Европейското Йога Движение и е сред основателите му. Членува и в съвета по образование на Бихар Йога Бхарати (Bihar Yoga Bharati, първият в света йога университет). В управителния съвет е и на Сатянанда Йога Академия Европа (Satyananda Yoga Academy Europe).

В Гърция Свами Шивамурти е учредила благотворителна организация на името на своя учител - Сатянанда Мат. От 1990 г. насам тя редовно посещава България поне веднъж годишно като изнася лекции и провежда няколкодневни семинари. В лекциите си тя умело "превежда" мъдростта на древните йога учения на съвременен, лесноразбираем език. Вдъхновила е много хора в България и по света да тръгна по пътечката на осъзнаването и духовно усъвършенстване. Срещите със Свами Шивамурти са незабравимо преживяване.